Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp |
hansw1978 Site Admin

Geregistreerd op: 02 Nov 2010 Berichten: 40 Woonplaats: MIDDEBURG
|
Geplaatst: 03-11-2010 13:49:51 Onderwerp: Guppy |
|
|
|
De guppy, ook wel "missionarisvisje" en "miljoenenvisje", is een levendbarende tandkarper. De "gup" is wereldwijd het meest populaire aquariumvisje. De mannetjes worden gemiddeld 4 en de vrouwtjes 6 cm lang. De meeste guppy's leven 2-3 jaar. Er zijn weinig guppy's die ouder dan 5 jaar worden.
De guppy kent veel variatie in kleur en vinvorm en komt inmiddels wereldwijd voor dankzij verspreiding door de mens. Lokale populaties van de guppy hebben vaak een eigen uiterlijk ontwikkeld. Een nauwe verwant van de guppy is de zogenaamde "Endler levendbarende". De wetenschap is er nog niet geheel uit hoe deze verwant zich verhoudt tot de guppy. Het is niet duidelijk of het om een aparte soort, een ondersoort of een lokale variant van de guppy gaat. Tot nader onderzoek anders uitwijst, wordt aangenomen dat deze vis een andere soort is en draagt deze de wetenschappelijke naam Poecilia wingei.
Ook in west-Trinidad werd een nieuw guppy soort ontdekt in 2008, in het Oropuche rivieren systeem. Vanuit onderzoek in laboratoria is de soort later beschreven. Het nieuwe guppy soort wordt het "Oropuche guppy" genoemd, en draagt de wetenschappelijke naam Poecilia obscura. Obscura is afgeleid van het Latijnse woord obscurus wat in het Nederlands verborgen betekent. De benaming duid op cryptische verschil in identiteit, tussen het gewone Guppy Poecilia reticulata en deze soort. Het verschil ligt vooral in het DNA, maar ook enkele uiterlijke verschillen spelen een rol, zoals het kortere lichaam.
Van de guppy zijn veel variëteiten gekweekt met allerlei prachtige kleuren en staartvormen. Zo zijn er het 'enkelzwaard' (een staart met één lange uitloper), het 'dubbelzwaard' (de staart bestaat uit twee delen) en de sluierstaart. Deze staartvormen kunnen echter natuurlijk voorkomen, ook in het wild komen verschillende zwaardtypes voor.
De guppy wordt nog steeds veel gebruikt voor onderzoek naar erfelijkheid. Hoewel de moderne wetenschap momenteel heel vaak de voorkeur geeft aan het zebravisje, ook wel bekend als de zebradanio (brachydanio rerio).
[bewerken] Huisvesting
De guppy is op veel plaatsen uitgezet om met name muggen te bestrijden vanwege de voorkeur voor muggenlarven als voedsel. De guppy kan prima gehouden worden in een gezelschapsaquarium. De guppy is zeer vreedzaam tegenover andere vissen. De mannetjes zijn wel constant bezig om de vrouwtjes te bevruchten. Men doet er dan ook verstandig aan om per mannetjesguppy 3 vrouwtjesguppy's te houden. Anders worden de vrouwtjes constant opgejaagd, wat stress veroorzaakt. Te veel stress kan bij guppy's leiden tot ziekten en uiteindelijk de dood. De optimale aquariumtemperatuur ligt tussen de 18 en 28 graden Celsius.
[bewerken] Kweek
De kweek van guppy's is simpel. De eieren ontwikkelen in het moederlichaam en komen uit op het moment dat het ei in aanraking komt met het water bij de geboorte. De 20-100 jongen zwemmen dan direct zelfstandig rond en gaan meteen naar het wateroppervlak om zich daar te verschuilen tussen de wortels van drijfplanten. Als men meerdere kleine guppy's over wil houden, is het raadzaam de moederguppy apart te zetten. Deze kan anders meteen na de geboorte haar eigen jongen opeten. Als men de net geboren guppy's verplaatst, kunnen ze last krijgen van kleefvinnen. De eerste dagen na de geboorte kan men vloeibare voeding in druppelvorm geven, als de jonge guppy's iets groter zijn kan men ze fijngewreven droogvoer geven. De jongen zijn na ongeveer 2 weken groot genoeg om niet meer als voedsel voor de grotere vissen in het aquarium te dienen.
[bewerken] De guppy in Nederlandse wateren
In Nederland is de guppy losgelaten in het koelwater van de hoogovens van Corus. Omdat dit water 's winters warm genoeg blijft, is een populatie ontstaan die afwijkt van de normale guppy. De vis bij IJmuiden wordt wel 12 cm lang. Normaal geldt voor de guppy een ondertemperatuur van 15 oC. |
|
Terug naar boven |
|
|
|
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
|
Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
|
|
|
|